Cafea capsule – Cât de sănătoase sunt capsulele de cafea?

Cafeaua făcută la espressor, mai ales cea care provine din capsule, conține mai mult furan – un compus toxic, cancerigen – decât cea făcută tradițional la ibric, chiar dacă acest compus se află încă în limitele siguranței pentru sănătatea noastră. Atunci când alegem o cafea capsule trebuie să ne gândim mai întâi cât de sănătoase sunt capsulele de cafea.

Prepararea unei cafele într-un ibric sau un filtru de cafea nu este același lucru cu prepararea acesteia la espressor sau din capsule, deoarece există un nivel diferit de furan în fiecare dintre aceste situații.
În ultimii ani, îngrijorarea oamenilor a crescut în legătură cu acest compus din mâncăruri, din cauza efectului toxic și cancerigen pe care l-a avut asupra animalelor, precum și din cauza faptului că Agenția Internațională de Cercetare în Domeniul Cancerului l-a enumerat ca un posibil compus cancerigen pentru oameni.

În acest context, oamenii de știință au folosit o metodă analitică automatizată pentru a evalua prezența furanului din cafea. Rezultatele au arătat că o concentrație mai mare de furan se găsește în espresso (43-146 nanograme/mililistru), față de cea din cafeaua preparată tradițional (20-78 ng/ml) și din cafeaua decofeinizată (14-65 ng/ml). Nivelurile acestor produse toxice au fost puțin mai scăzute (12-35 ng/ml) în cafeaua instant, dar cu mult mai mari în cafeaua capsule a unui brand binecunoscut, care a indicat un nivel cuprins între 117 și 244 ng/ml.

Motivul pentru care aceste niveluri sunt mai ridicate se datorează capsulelor închise ermetic ce împiedică furanul, care este foarte volatil, să fie eliberat. Espressoarele folosesc apă fierbinte la o presiune ridicată, păstrând furanul în băutură. Cu cât este mai mult expusă cafeaua la aer, în căni sau cești, cu atât mai mult furan este evaporat.

Cafea-capsule-Cât-de-sănătoase-sunt-capsulele-de-cafeaValori diferite, dar nu periculoase
Cercetătorii subliniază faptul că toate modalitățile de preparare a cafelei au niveluri încadrate în limitele normale ale siguranței sănătății noastre. A fost estimată cantitatea de furan ingerată ca urmare a consumului de cafea din Barcelona, fiind obținute valori între 0.03 și 0.38 de micrograme/kilogram de greutate corporală, fiind mai mici decât cantitatea maximă admisă (2 micrograme/kilogram de greutate corporală).

Pentru ca ingestia furanului să depășească valorile maxime acceptate, o persoană ar trebui să bea cel puțin 20 de căni de cafea capsule sau 30 de espresso pe zi (pentru brandurile cu cel mai ridicat conținut de furan), sau 200 de cafele instant. Aceste estimări au fost făcute pe baza cănilor cu un dozaj de 40 ml și pentru o greutate corporală medie a unui băutor de cafea de aproximativ 70 kg.

De asemenea, concentrațiile de furan sunt mai mici în cazul în care cafeaua este prăjită la temperaturi scăzute pe o perioadă mai lungă (140ºC timp de 20 de minute) decât în cazul cafelei prăjite în condiții obișnuite (200‐220ºC pentru 10-15 minute).

Furanul, precum acrilamida, face parte dintr-un grup de substanțe cancerigene, care se pot forma atunci când alimentele și băuturile sunt supuse unui tratament termic. Ele sunt rezultatul unei reacții, cunoscut sub numele de reacția Maillard, dintre carbohidrați, acizi grași nesaturați și acid ascorbic sau derivații acestuia.

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment