Boli din cauza aparatului de aer condiționat

Temperatura ridicată și umiditatea specifică verii pot transforma aparatele de aer condiționat într-un mediu favorabil dezvoltării unor bacterii periculoase pentru sănătate, bacterii care nu provoacă doar o banală răceală, ci și boli mai grave precum legionieloza sau febra Pontiac.

Acesta este unul dintre motivele principale pentru care persoanele care dețin un aparat de aer condiționat trebuie să îl curețe frecvent pentru a preveni contaminarea aerului cu astfel de bacterii.

Folosirea aerului condiționat în clădirile de birouri sau locuințe pot duce la apariția unor probleme de sănătate grave, cu atât mai mult dacă există persoane care au deja probleme respiratorii sau cardiovasculare. Aparatele de aer condiționat adună și împrăștie în încăpere diferiți agenți poluanți, cum ar fi polenul, părul de animale, viruși, bacterii sau chiar mucegai. Aparatul de aer condiționat folosit în interior nu permit ventilarea aerului, ceea ce nu face decât să crească nivelul de agenți poluanți, primele simptome fiind starea de oboseală, cefalee, dificultăți de respirație sau iritarea pielii, respectiv a ochilor.

Ce-boli-poti-avea-de-la-aerul-conditionatMedicii avertizează că dușmanul nevăzut, dar care este foarte periculos pentru sănătate, se numește legioneloză, fiind o formă de pneumonie severă, cauzată de bacteria legionella. Legionella trăiește și se dezvoltă în filtrele de aer condiționat, în interiorul aparatului, dar și în exteriorul acestuia sau în sistemele de pulverizare a apei dacă acestea nu sunt dezinfectate cel puțin o dată pe lună (sunt acele ventilatoare care pulverizează apă).

Boala debutează cu febră, dureri de cap, de mușchi, frisoane, iar în cele din urmă, apare o tuse seacă și dificultăți de respirație.
Infecția în sine se transmite prin inhalarea particulelor foarte mici de apă sau aerosoli, care pot fi infectate dacă instalațiile de răcire sunt colonizate de aceste microorganisme. Speciliștii susțin că pneumonia cu legionela este o patologie serioasă și netratată la timp poate duce la deces.

Atunci când prezentați dureri de cap, tuse, febră, dureri în piept, trebuie să vă prezentați la medicul specialist și să efectuați o hemogramă, exudat faringian (dacă există expectorații de culoare galbenă sau verde) și radiografie pulmonară. În urma acestor analize, medicul trebuie să vă prescrie un tratament personalizat.

Cum previi această boală?

Filtrele de la aparatul de aer condiționat trebuie să se spele periodic, de regulă o dată pe lună sau chiar la 2-3 săptămâni, iar aparatul intern se dezinfectează astfel:

1. Se decuplează de la sistemul de electricitate;

2. Se scoate capacul frontal și filtrele. Acestea se spală sub jet puternic de apă, apoi se pulverizează cu dezinfectant profesional și se lasă la uscat;

3. Unitatea interioară de pe perete trebuie pulverizată cu spray-ul dezinfectant de-a lungul liniei elemenților radiatorilor;

4. Se lasă aproximativ 10 minute să se usuce, picăturile de soluție dezinfectantă vor fi eliminate prin furtunul de drenare;

5. Se pun filtrele înapoi, se cuplează la electricitate și se poate porni aparatul de aer condiționat.

Pneumonia cauzată de legionella se tratează cu antibiotice, antiinflamatoare, antialergic și antitusiv sub atenția medicului specialist.

 

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment