Boala narcisiștilor – selfita

Fotografia selfie este aceea pe care o persoană și-o face singură cu ajutorul unui smartphone sau a webcam-ului și o distribuie în rețelele de socializare.

Cei care exagerează cu aceste selfie-uri sunt puși la colț de către societate, unii chiar zicând că suferă de boala denumită selfită. Tulburarea aceasta este definită ca dorința obsesiv-compulsivă de a-ți face cât mai multe fotografii și de a le posta în social media, ca o modalitate de a compensa lipsa stimei de sine și pentru a umple un gol al intimității.
Dacă stăm să ne gândim, pot fi identificate 3 stadii ale acestei tulburări:

Boala-narcisiștilor-selfita1. Selfita incipientă
Aceasta se manifestă în cazul în care subiectul își face selfie-uri de cel puțin 3 ori pe zi, însă nu le distribuie în rețelele de socializare.

2. Selfita acută
Selfita acută este prezentă în momentul în care o persoană își face selfie-uri de cel puțin 3 ori pe zi, pe care le postează ulterior pe toate conturile pe care le are în social media.

3. Selfita cronică
Cei care suferă de această tulburare simt nevoia incontrolabilă de a se fotografia pe sine non-stop, urmând să posteze fiecare dintre poze în social media (peste 6 fotografii distribuite)

Deși, în prezent, nu este catalogată ca fiind o boală mintală, pe viitor crezi că ar putea fi? Mii de oameni își fac cel puțin o fotografie selfie în fiecare zi și o postează pe diferite site-uri de social media din întreaga lume. Dar cât de normală este această activitate de fapt? Mulți experți au făcut conexiuni între boli mentale și selfie-uri, sugerând că oamenii caută constant unghiul perfect care-i avantajează. Preocuparea acestora ar putea fi un indicator vizibil pentru persoanele tinere cărora le lipsește încrederea de sine sau care ar putea fi victimele altor probleme. De multe ori, oamenii fac mai multe fotografii cu sine până când găsesc postura perfectă, însă pot deveni în mod anormal conștienți de cele mai mici defecte pe care le văd în propria lor înfățișare. Oamenii de știință merg până în punctul în care afirmă că atunci când cineva se uită la propriul selfie, se simte nesigur cu privire la o parte a corpului său -de exemplu, nasul, dinții. Acest lucru îi poate determina să-și dorească să arate mai bine și să ia măsuri extreme în această privință. Fetele tinere pot merge până la a dezvolta o tulburare a alimentației pentru a arăta mai bine și mai slabe în selfie-urile lor.
Așadar, consideri că ești prea preocupat de pozele pe care ți le faci pentru a le arăta lumii de pe Facebook sau de pe alte rețele de socializare? Nu ți-ar plăcea să descoperi că ești instabil mental, nu-i așa?

 

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment