Anorexia nervoasa – Simptome si tratament

Anorexia nervoasa este o tulburare de alimentatie cu implicatii fizice si emotionale. O persoana anorexica prezinta o greutate mult sub limita greutatii normale, avand restrictii severe in privinta alimentatiei, deoarece imaginea corpului sau este distorsionata, neputand sa-si mentina greutatea corpului in limite normale, temandu-se de luarea in greutate. Anorexia poate deveni o boala cronica, chiar daca este posibila recuperarea completa cu un tratament adecvat si de retinut ca anorexia poate provoca decesul.

Anorexia se dezvolta printr-un amestec de factori: biologici, psihologici si sociali.Desi, nu s-a demonstrat oficial, persoanele cu anorexie prezinta un nivel crescut de serotonina, un neurotransmitator, care poate duce la aparitia unor manifestari comportamentele anorexice ca si retragerea sociala si reducerea apetitului alimentar. Nu este clar daca cel mai mare nivel al serotoninei este prezent inainte sau dupa debutul infometarii.

Simptome anorexie:

-teama de a lua in greutate

-refuzul de a consuma orice aliment care contine orice tip de grasime ( desi unele grasimi sunt necesare organsimului)

-imaginea propriului corp ireala (supraponderal), desi pacientul are o greutate sub limita normala.

-exercitii fizice la un nivel prea aspru

-unele persoane anorexice isi provoaca voma sau utilizeaza laxative pentru a pierde in greutate.

Semnele cele mai frecvente ale malnutritiei sunt:

-constipatia

-par fragil, unghii casante, piele uscata (de la deshidratare)

-sani mici

-temperatura a corpului mai scazuta decat in mod obisnuit

-presiunea sanguina scazuta

-maini si picioare vinetii (circulatie a sangelui scazuta).

Anorexia incepe de multe ori cu o dieta normala pentru a pierde cateva kilograme, dar aceasta dieta este depasita cand persoana devine obsedata de dieta si isi limiteaza aportul de alimente mai mult decat este sanatos. Cu timpul, persoana isi restrictioneaza cantitatea si tipurile de alimente. Restrictia de alimente nu se limiteaza de obicei numai la dieta, ci si la nevoia de a controla ceva in viata; aceste persoane gasind un sens al puterii cand isi controleaza setea si foamea. Anorexicii devin retrasi social si isi perd interesul pentru lumea din afara. Anorexia este o boala mai degraba psihica, totul incepand de la niste dorinte scapate de sub control.

Diagnostic:

Anorexia poate fi identificata prin analiza statusului mental, de exemplu depresia sau prin analize de sange si radiografii pentru a stabili subnutritia si masa osoasa. Cel mai grav este ca persoanele anorexice nu solicita ajutor si de cele mai multe ori, persoanele dragi sunt cele care pot aduce pacientul la un consult de specialitate.

Tratament:

Tratamentul difera de la gravitatea anorexiei. In prima faza se urmareste aducerea la un nivel optim al greutatii, cat si tratarea psihica a pacientului. Daca in urma anorexiei, pacientul a avut urmari grave, precum deshidratare, osteoporoza, afectiuni cardiace, acestea trebuiesc tratate concomitent cu depresia si infometarea.

Spune NU anorexiei! Ia aminte ca exista o serie de femei frumoase, fotomodele care au murit la varste fragede datorita anorexiei. Isabelle Caro este numai un exemplu de femeie frumoasa, distrusa de anorexie. Isabelle Caro a murit datorita subnutritiei.

http://www.youtube.com/watch?v=nXSWOSuA5bA

 

 

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment