Anemia aplastică – Simptome și tratament

Anemia aplastică se caracterizează prin producerea deficitară de celule stem de către măduva osoasă. Simptomele comune diferitelor tipuri de anemie sunt cele ale carenței de globule roșii, deci ale unui transport deficitar de oxigen. La acestea se adaugă simptomele cauzate de deficitul de globule albe (pacientul devine predispus la infecții) și în cele din urmă, cele determinate de deficitul de plachete sangvine (tulburări de coagulare).

Simptomele anemiei aplastice:

– numărul scăzut de globule roșii: paloare, oboseală, slăbiciune, leșin, accelerarea ritmului cardiac (tahicardie).

– numărul scăzut de globule albe: susceptibilitate crescută la infecții.

– numărul scăzut de plachete sangvine: vânătăi, sângerări anormale ale gingiilor, nasului sau ale tractului gastrointestinal.

Anemia aplastică netratată poate duce la o evoluție rapidă fatală.

Cauzele apariției anemiei aplastice sunt în proporție de 50% din cazuri necunoscute, însă se poate explica prin următoarele:

– afecțiuni ale măduvei osoase: leucemie în primele stadii de evoluție.

– boli autoimune, precum lupus.

– infecții virale: hepatita A, B, C sau SIDA.

– iradiere: radioterapia utilizată în cazul cancerului poate provoca o anemie aplastică temporară.

Diagnostic:

Anemia aplastică apare la analizele de sânge, atunci când una dintre cele trei tipuri de celule sanguine nu se încadrează în limitele normale. Pentru a confirma cu exactitate acest diagnostic, se recomandă biopsia măduvei osoase, care se face cu ajutorul unui ac subțire.

Tratament anemie aplastică:

Tratamentele sunt diferite în funcție de stadiul în care se află anemia, însă de multe ori sunt destinate doar pentru a ameliora simptomele anemiei.

Până în momentul de față, grefa de măduvă osoasă de la un donator compatibil este cel mai eficient tratament.

Transfuziile de sânge se recomandă pentru menținerea unui nivel acceptabil de celule sangvine în sânge, astfel că pacientului îi sunt diminuate stările de oboseală și sângerări anormale.

Recomandări:

– Bolnavii de anemie aplastică trebuie să acorde o atenție mărită igienei, fiind mai predispuși la dezvoltarea infecțiilor: spălarea mâinilor cât mai des cu săpun antiseptic, precum și evitarea exercițiilor fizice, pentru că suprasolicită ritmul cardiac.

TIPS: Dacă simțiți oboseală acută, lipsa de culoare, amețeli și ritm cardiac neregulat, consultați medicul.

Acest articol nu înlocuiește consultația unui medic de specialitate.

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment