Alimente pentru rinichi sănătoși

fructe si legume

Ce ar trebui să consumăm pentru rinichi sănătoși?

Toate organele corpului sunt necesare pentru o bună funcţionare a acestuia, însă astăzi vom vorbi de probleme rinichilor şi ce ar trebui să mâncaţi pentru a avea niște rinichi sănătoşi:

1. Apă

Se ştie din toate timpurile că apa este cea mai vitală pentru organismul uman. Poţi rămâne nemâncat multe zile, însă fără apă nu poţi supravieţui foarte mult timp. Dacă bei multă apă, îţi ajuţi rinichii să se cureţe mult mai bine şi poţi scăpa de multe afecţiuni, doar consumând multă apă în fiecare zi. Specialiştii recomandă minim 2 litri de apă pe zi, însă în funcție de efortul fizic pe care îl faci şi de anotimp, poţi singur să-ţi dai seama cât de multă apă are nevoie organismul tău.

2. Pepenele roşu

Că tot a venit toamna cu roadele ei, este anotimpul cel mai bun să te bucuri de fructe şi legume. Cel mai bun fruct pentru rinichi este pepenele roşu. Conţine foarte multă apă, este răcoritor şi dulce. Acest fruct trebuie mâncat singur fără alte alimente.

3. Castraveţii

Mie îmi plac foarte mult castraveţii, mi se par răcoritori. Iar dacă tot am vorbit despre toamnă şi de roadele ei, iată încă un aliment foarte sănătos. Castraveţii sunt foarte buni, aşa cum zicea şi Florin Piersic în piesa “Un pedagog de şcoală nou” a lui I. L. Caragiale: “Castravetele este un fruct dicotiledonat, de culoare galben-verzuie, el face parte din familia curcubitaceelor, are tulpină în formă de vrej, se înmulţeşte prin seminţe şi are 98% apă. Gata!”. Prin urmare, are peste 98% apă, este foarte bun pentru rinichi.

4. Ardeiul gras

fructe si legume
Sursă: pixabay.com

Ardeii graşi sunt foarte bogaţi în antioxidanţi, dar mai ales în vitaminele A, B6, B9 şi C. Nu ar trebui să-ţi lipsească la masă când ştii că ai probleme cu rinichii. Sunt foarte buni dacă îi mănânci în salate sau făcuţi puţin “al dente” pentru a nu-şi pierde din proprietăţile sale.

5. Merele

Poate cel mai bun fruct şi destul de ieftin acum pe piaţă, este foarte bun în alimentaţia fiecărui om. Nu degeaba spune englezul zicala: “un măr pe zi, ţine doctorul la distanţă”. Este bogat în vitaminele A, B, C, E şi fibre. Ţine loc şi de gustare, dar şi de desert datorită faptului că este dulce şi crocant. Încă un punct forte are mărul deoarece diminuează riscul de diabet,  dar asta e o altă problemă pe care o vom aborda cu altă ocazie.

8. Lămâia

Ajută foarte mult la eliminarea pietrei la rinichi, totodată are proprietăţi antibiotice alcalinizante. Şi bineînţeles că este bogată în vitamina C şi fibre. Nu sunt recomandate limonadele cu zahăr, ci mai degrabă zeama de lămâie stoarsă într-un pahar cu apă.

Dacă ştiţi şi de alte alimente, va rog să le împărtăşiţi cu noi.
Atenţie! Aceste sfaturi nu substituie vizita şi recomandarea unui medic specialist.

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment