Abdominoplastia – Afla totul despre abdominoplastie cu Dr. Cristian Nitescu

Ce este abdominoplastia?

Abdominoplastia este o operatie de remodelare corporala, prin care se indeparteaza asa-numitul “sort” abdominal – format din piele si grasime in exces, obtinandu-se un aspect placut, mai tonic al abdomenului. De multe ori, aceasta interventie se realizeaza fie asociata cu liposuctia trunchiului, fie face parte dintr-o serie de interventii chirurgicale de remodelare corporala, avand ca scop final o imagine armonioasa si echilibrata a persoanei.

Cui se adreseaza? Cine nu e candidat?
In general, abdominoplastia se adreseaza oricarei persoane care doreste sa scape de aspectul inestetic al abdomenului si de colaceii de grasime. Sortul abdominal nu apare numai la persoane supraponderale, ci poate fi si constitutional, genetic la o persoana normoponderala. De asemenea poate sa apara dupa un proces accentuat de pierdere in greutate la o persoana care a devenit normo sau subponderala, in aceste cazuri fiind alcatuit in special din tegumentele in exces, ramase.
Daca pacientul care solicita o abdominoplastie este supraponderal, se recomanda sa tina un regim de slabire si sa se stabilizeze la o greutate acceptabila, dupa care, impreuna cu chirurgul plastician se va stabili un plan de tratament – o succesiune de operatii, potrivite pentru obtinerea unui aspect estetic.

O categorie speciala de persoane, carora se adreseaza abdominoplastia sunt proaspetele mamici. De multe ori dupa una, dar in special dupa 2-3 sarcini, abdomenul nu mai are fermitate, capata un aspect mai pufos sau din contra dupa pierderea in greutate postnatala sau post-alaptare tegumentele isi pierd elasticitatea, atarna si prezinta vergeturi. Este de retinut ca abdominoplastia nu poate sterge vergeturile, dar prin intinderea pielii si indepartarea excesului, si aspectul vergeturilor se amelioreaza. Exista mamici, care raman in urma nasterilor prin cezariana cu cicatrici inestetice, care pot fi indepartate total sau partial tot in cadrul abdominoplastiei.
Nu sunt candidate persoanele ce se afla inca intr-un program de pierdere in greutate, femeile ce alapteaza, persoanele sub 18 ani, indivizii cu boli sistemice grave (DZ necontrolat, cancer, afectari ale sistemului imun) sau afectiuni hematologice (coagularedeficitara) ce pot duce la sangerari importante in timpul sau postoperator.

Tipuri de operatii
Abdominoplastia poate fi totala – decolarea intregului lambou abdominal pana la nivelul coastelor, indepartarea excesului si repozitionarea ombilicului, pentru un aspect natural. Daca se observa o laxitate musculara la nivelul peretelui abdominal, se poate realiza concomitent si ranforsarea musculaturii.
Exista persoane care nu au un sort abdominal distribuit pe latimea intregului abdomen, ci prezinta un exces dermo-grasos strict in zona centrala, caz in care se va pratica o abdominoplastie partiala – lipectomie – fara decolare extensive sau repozitionarea ombilicului.

Efecte obtinute
Beneficiile abdominoplastiei: aspect armonios al abdomenului, la anumiti pacienti putandu-se crea aspectul de “talie de viespe”, fermitate sporita a peretelui abdominal. Dupa abdominoplastie multi pacienti au raportat o scaderea in greutate si implicit, ameliorarea dificultatilor respiratorii si cresterea rezistentei la efort.

Indicatii preoperatorii
Preoperator pacientii vor face un set de analize si vor evita sa ia medicamente ce cresc riscul de sangerare (aspirina, anticonceptionale). De asemenea,vor evita fumatul ~2 saptamani pre ,cat si postoperator.

Indicatii postoperatorii si ce presupune recuperarea
Postoperator se recomanda repausul la pat in primele 24-48 de ore. Ulterior se va reincepe treptat mobilizarea, practicandu-se un mers “aplecat”, adus de spate ca batraneii, in primele zile. La 14 zile se indeparteaza firele. Se vor purta vestminte compresiv-elastice (burtiera) timp de 6 saptamani de la operatie. Activitatile cotidiene si reintoarcerea la munca se pot realiza in functie de recuperarea fiecaruia incepand cu 14-21 zile postoperator. Este important de retinut ca fiecare organism se recupereaza in ritmul propriu. Paicentii trebuie sa aiba postoperator o dieta echilibrata, ce sa contina toate principiile nutritive, pentru o vindecare cat mai rapida. Sportul poate fi reluat la ~2 luni de la interventie.
Este de retinut, ca abdominoplastia nu este o metoda de a pierde in greutate si nici nu are un efect pe viata. Ea este o metoda de remodelare dupa ce pacientul a ajuns la sau aproape de greutatea ideala. Tocmai de aceea, dupa vindecare pacientii trebuie sa adopte un stil de viata sanatos, un regim alimentar adecvat asociat cu sport.
DR. Cristian Nitescu   

Blogger, SEO Specialist, Online Marketing Manager, fostă Tudosă, actuală Kovács . Sunt om de online încă din 2011 și de atunci nu mai știu ce înseamnă să muncești! Pentru că munca mea înseamnă pasiune, iar voi sunteți sursa mea de inspirație în fiecare zi!

Leave Your Comment