9 mituri despre păr

mituri despre păr

Cele mai frecvente mituri despre păr

Sigur ai auzit unul sau mai multe dintre aceste mituri despre păr şi ai pus la îndoială ceea ce ştiai până atunci în materie de îngrijirea părului. Unele sunt adevăruri, altele au un sâmbure de adevăr, în timp ce altele sunt pure invenţii. Dar care este adevărat şi care nu? Ne lămurim imediat..

1. Tunderea regulată a vârfurilor ajută părul să se regenereze sau să crească – parţial fals

Acesta este unul din cele mai frecvent auzite mituri despre păr. Dat fiind faptul că părul creşte de la rădăcină, cred că vă puteţi închipui şi voi că tunderea a câţiva centimetri nu are cum să îl influenţeze încât să crească mai bogat sau mai repede. Chiar dimpotrivă, dacă îţi doreşti un păr lung, nu îl vei obţine dacă tu îl tunzi mai repede decât creşte el, ci în cel mai bun caz vei menţine aceeaşi lungime o perioadă lungă de timp. Un lucru este însă adevărat în acest mit, însă acesta ţine mai mult de aspect şi de sănătatea părului, nu de lungimea sau regenerarea lui: dacă îţi tunzi regulat vârfurile despicate, vei avea parte de un păr mai sănătos, iar în caz contrar despicarea firelor poate avansa până la o lungime la care să fie nevoie să tai din el serios pentru a îşi recăpăta farmecul. Cât de des ar trebui totuşi să tai firele despicate? Atunci când apar. Ideal ar fi să le previi apariţia.

2. Dacă te speli prea des pe cap ţi se îngraşă părul – adevărat

Cu toate că face parte din categoria mituri despre păr, această afirmaţie este adevărată. Cu cât te speli mai des pe cap cu atât îţi vei stimula glandele să producă şi mai mult sebum, deoarece atunci când şamponezi scalpul înlături uleiurile secretate ce au rolul de a proteja şi hidrata părul şi pielea. Pe de altă parte, dacă te speli o dată pe săptămână, iar părul tău se îngraşă la fiecare 3 zile, nu înseamnă că îl vei ajuta să se îngraşe mai greu, înseamnă doar că părul tău va avea un aspect inestetic în restul de 4 zile. Prin urmare cât de des trebuie să ne spălăm pe cap? Cât de des ne cere părul. Spală-l când se murdăreşte, însă încearcă să nu exagerezi şi să nu îl speli mai des decât odată la 2 zile. Foloseşte un şampon blând şi nu unul agresiv, care să elimine doar excesul de ulei din păr, şi nu să îl cureţe până scârţâie.

mituri despre păr3. Poţi repara firele de păr despicate – fals

Nimic nu este mai departe de adevăr decât această afirmaţie. Firele despicate reprezintă o problemă cu care se confruntă multe femei, mai ales cele cu păr subţire şi cele care nu adoptă o îngrijire adecvată. Exact această problemă arzătoare o exploatează producătorii de cosmetice atunci când promit că un produs dedicat îngrijirii părului îţi va repara firele despicate. Singurul lucru care repară firele despicate? Ai ghicit, foarfeca! Deşi în privinţa celor deja existente nu poţi face nimic altceva decât să le elimini, şi cât mai repede chiar, dacă nu vrei ca problema să se agraveze, le poţi preveni pe următoarele. Foloseşte balsam la nivelul vârfurilor, seruri leave-in sau uleiuri hidratante organice. Ai însă grijă să nu exagerezi, o cantitate mică de dimensiunea unei monede este mai mult decât suficientă. Produsul hidratant îl poţi aplica cel mult până la nivelul urechilor, nu şi mai sus, deoarece rişti ca părul să se îngraşe mai repede.

4. Nu este bine să piepteni părul când e ud – adevărat

Când doar ce ai ieşit din duş nu este recomandat să te grăbeşti să piepteni părul, deoarece este foarte fragil şi îl vei deteriora. Tamponează-l uşor cu un prosop şi aşteaptă până când devine uşor umed, spre uscat. Atunci poţi începe pieptănarea, iar recomandat este să o faci de jos în sus, folosind un pieptăne cu dinţi rari, pentru a putea descurca întâi părul. Fii blândă şi nu trage de păr, nu încerca să treci pieptănul prin el de sus în jos când este încă încurcat pentru că, deşi ţi se poate părea o metodă mai rapidă, tot ce vei obţine sunt multe fire despicate şi altele rupte.

5. Vopseaua îngroaşă firul de păr – parţial adevărat

Tot din seria mituri despre păr face parte şi acesta din urmă, pe care l-am auzit destul de des. Unii spun că dacă te vopseşti, firele de păr se vor îngroşa. Din păcate însă, acest lucru nu este adevărat. Există însă un sâmbure de adevăr în acest mit: dacă te vopseşti ocazional, deci nu abuzezi, şi foloseşti vopsea semipermanentă de culori cu câteva nuanţe mai închise decât părul tău, acest lucru va crea o iluzie de volum mai mare, iar părul va fi mai strălucitor. Desigur, acest lucru nu este valabil şi în cazul decolorării părului, situaţie în care părul are mult de suferit şi în niciun caz nu se îngroaşă.

Sursă foto: pixabay.com

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment