5 flori de apartament ușor de îngrijit

plante de apartament

5 flori de apartament ușor de îngrijit

Plantele de apartament sunt plăcute de mai toţi oamenii, iar unele femei sunt chiar pasionate de îngrijirea lor, însă nu toată lumea le are în casă din lipsă de timp şi din pricina faptului că multe flori sunt pretenţioase, au nevoie de un tratament special, iar lipsa de atenţie nu le prieşte. Există însă câteva plante ce au un ritual de îngrijire ce consumă mai puţin timp, unele din ele putând fi ignorate cu zilele sau chiar cu săptămânile.

Cactuşii

Cactuşii de apartament sunt plante foarte puţin pretenţioase, ce au nevoie să fie udaţi o dată sau de două ori pe săptămână cel mult, în timpul verii, iar în timpul lunilor de iarnă trebuie udaţi chiar mai rar, cel mult o dată pe lună. Indiferent de anotimp au nevoie de lumină naturală, dar şi de căldură constantă, deci trebuie să ţineţi cont de aceste aspecte când îi căutaţi un loc în casă.

În ceea ce priveşte pământul în care sunt plantaţi, cactuşii necesită un amestec de nisip şi pietriş la bază, urmat de pământ special pentru cactuşi. Aceste plante înfloresc destul de rar, de regulă primăvara, însă florile sunt deosebit de frumoase şi pot avea un colorit variat, în funcţie de specie.

Diffenbachia

O plantă foarte uşor de îngrijit, Diffenbachia este mai degrabă potrivită unor apartamente aerisite sau unor birouri, căci poate ajunge la dimensiuni considerabile. Având mai multe specii, cea mai comună, şi poate cea mai rezistentă diffenbachia este cea cu pete albe. Diffenbachia are nevoie de lumină moderată, pământ de flori obişnuit şi apă periodic, în timpul verii la 2-3 zile, iar iarna o dată pe săptămână. Planta înfloreşte doar când ajunge la maturitate, dacă are condiţii prielnice, însă floarea nu este una obişnuită ci e chiar bizară. Frunzele şi seva sunt otrăvitoare, lucru de care trebuie să ţineţi cont de risc dacă aveţi copii mici sau animale de companie.

plante de apartamentPetunia

Petunia este o plantă întâlnită foarte des în grădini şi parcuri, dar care poate creşte la fel de bine şi în apartamente, în ghivece normale sau suspendate. Petuniile sunt foarte apreciate pentru uşurinţa cu care înfloresc, varietatea de culori şi, în funcţie de specie, parfumul lor. Plantarea lor se face primăvara, iar poziţionarea trebuie să fie făcută la lumină. Aceste flori iubesc apa, dar udarea lor în exces le poate împiedica să înflorească, aşadar este indicat să fie udate regulat, dar cu cantităţi mici de apă.

 

Schlumbergera, sau cactusul Crăciunului

Deşi denumirea poate induce în eroare, această plantă nu trebuie udată rar, ba chiar îi place apa şi umiditatea. Cactusul Crăciunului înfloreşte în mod normal la finalul iernii, dar poate fi forţată să înflorească în preajma sărbătorilor de iarnă. Florile pot fi de culoare variată, de la roşu, roz şi portocaliu la alb, iar pentru a avea parte de flori este necesar să fie rărită udarea în perioada toamnei, să-i fie schimbat pământul cu unul mai bogat în îngrăşământ şi să nu mai fie mutată prea curând, întrucât o altă denumire a plantei este “Nu mă deranja”. Dacă mutaţi floarea când este în preajma perioadei de înflorire sau când deja are boboci, cel mai probabil nu va mai înflori sau bobocii vor cădea.

Dracaena

O altă plantă căreia îi stă bine atât în apartament cât şi în spaţiile de birouri, Dracaena are aspectul unui palmier în miniatură, dar care poate ajunge la înălţimi considerabile. Dracaena trebuie udată regulat, la interval de 6-7 zile, iar poziţionarea în casă se poate face atât la lumină cât şi în zone mai întunecate, menţionând că preferă totuşi lumina naturală. Din păcate, în medii artificiale Dracaena nu poate avea flori.

Sfaturi generale

Deşi cele cinci tipuri de plante au regim diferit de udare, niciuna n-ar trebui udată în exces, iar în cazul în care rămâne apă în farfuria ghiveciului, excesul trebuie aruncat, iar udarea e indicată dimineaţa sau seara, nu în timpul zilei, folosind apă stătută sau apă fiartă şi răcită, deoarece nu tolerează bine conţinutul de calcar sau clor din apa de la robinet.

Deşi celor mai multe flori le prieşte lumina, nu este recomandată poziţionarea lor în lumina directă a soarelui, mai ales în sezonul cald.

Pentru a creşte mari şi sănătoase, plantele au nevoie periodic (anual) de o îmbogăţire a pământului cu îngrăşământ, folosind turbă sau pământ de pădure, în combinaţie cu pământul deja existent în ghiveci.

Sursă foto: wallpaperup.com
Avatar

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment