18 reguli nescrise ale SMS-urilor

Am ajuns în era în care toți depindem de tehnologie, comunicând mai ușor prin sms-uri decât prin viu grai. Unii dintre noi nu pot respira fără telefon, alții fără laptop sau alte mecanisme care ne ușurează viața. Însă trebuie să nu uităm să ne ghidăm după niște reguli, pentru a nu le constrânge libertatea celor din jurul nostru. Acestea sunt cele 18 reguli nescrise ale SMS-urilor:

1. Nu ai primit un răspuns imediat? Liniștește-te!
Nu îi trimite sms-uri încontinuu până îți răspunde. Probabil este ocupat. Iar dacă nu este ocupat, poate nu este în dispoziția bună de a trimite un sms. Trimițându-le mesaje peste mesaje este modalitatea perfectă prin care te poți asigura că nu îți va mai răspunde vreodată.

2. Răspunde întotdeauna
Chiar dacă ai o dispoziție proastă, răspunde întotdeauna la mesaje. Răspunde într-un interval rezonabil de timp și fii amabil, cu excepția cazului în care persoana respectivă este un obsedat.

3. Ține cont de programul celeilalte persoane
Nu ar trebui să îi trimiți un sms unei persoane la 4 dimineața, decât dacă este cel mai bun prieten al tău, dar chiar și acesta ar putea fi deranjat. Cu toate acestea, ține cont de programul persoanei căreia îi trimiți un mesaj. Dacă prietenul tău este în timpul muncii, încearcă să nu îi trimiți un milion de mesaje în timpul programului. Prietenului tăi îi place să doarmă mai mult în weekenduri? Nu îi da un sms la 8:30 dimineața.

4. Nu scrie un roman
Aceasta este o regulă pe care, personal, o încalc de multe ori, însă dacă îți ia mai mult de 30 de secunde să scrii mesajul, probabil ar fi mai bine să te ocupi de problemă printr-un apel telefonic. Nu face situația mai confuză decât este deja.

5. Nu suna ca răspuns al unui SMS
Poartă-te frumos cu introvertiții. Dacă cineva ți-a trimis un mesaj, înseamnă că nu a vrut să vorbească la telefon. Ar putea însemna că este ocupat sau că se relaxează, dar nu trebuie să îl suni. Dacă ai impresia că, într-adevăr, problema ar putea fi rezolvată mai ușor la telefon, dă-i un mesaj să întrebi mai întâi.

6. Evită sarcasmul
Cu excepția cazului în care persoana respectivă te cunoaște foarte bine, sarcasmul este de evitat în mesaje. Nu poți interpreta tonul unui mesaj perfect, așa că ai putea ajunge la o ceartă sau la jignirea unei persoane.

18-reguli-nescrise-ale-SMS-urilor7. Verifică-ți autocorrect-ul de două ori
Această regulă se aplică pentru cei care folosesc autocorrect-ul și doar în cazurile în care nu ți-a transformat sms-ul în ceva amuzant, de care s-ar putea bucura și prietenul tău.

8. Verifică de cel puțin 2 ori cui îi trimiți
Dacă vrei să-ți pierzi slujba rapid și cu foarte puțin efort, încearcă să scrii „Bună, frumosule! Mi-e dor de tine.” și să-i trimiți sms-ul șefului tău, și nu iubitului tău.

9. Dacă ești în întârziere, anunță persoana
Această regulă ține doar de bunele maniere. Ar fi excelent dacă ai putea estima și timpul întârzierii.

10. Răspunde proporțional
Dacă cineva încalcă regula 4, nu răspunde doar cu „k”, decât dacă vrei să pierzi prieteni sau să îndepărtezi anumite persoane. Sau dacă vrei să-i enervezi foarte tare. Aceeași regulă se aplică și dacă tu îi scrii cuiva un roman și îți răspunde scurt și la obiect.

11. Dacă nu vrei să vorbești despre o problemă în viața reală, nu trimite un mesaj cu ea
Regula aceasta poate fi folosită în diferite situații. Cu toții știm că nu te desparți de cineva sau nu comunici leziuni grave printr-un sms. De asemenea, nu ar trebui să ai o discuție serioasă cu o persoană pe care abia ai cunoscut-o sau cu un străin.

12. Nu folosi hashtag-uri în SMS-uri
Este un lucru pe care îl poți folosi doar ironic. Și chiar dacă alegi să faci asta, trebuie să scoți în evidență faptul că este ironic, sau riști faptul de a arăta ca un idiot în ochii celuilalt.

13. Nu folosi abrevieri care nu știi ce înseamnă
Anumite abrevieri sunt social acceptate, dar fii sigură ce știi ce înseamnă fiecare. Nu îi răspunde cu „lol” cuiva când trece printr-o criză, crezând că înseamnă „lots of love”.

14. Nu scrie totul cu majuscule
ȚI SE PARE CĂ ȚIP LA TINE?!?
Dacă ești cu adevărat nervos încât simți nevoia să țipi, este mai bine să păstrezi discuția pentru alt mediu de comunicare. Poți încălca această regulă în momentul în care te uiți la episodul final al unei serii îndrăgite de tine și vrei să împarți un sentiment cu prietenul tău cel mai bun.

15. Folosește tipul potrivit de râs
Acesta este un ghid scurt al râsului prin sms:
Ha: folosit când nu ți se pare ceva amuzant și vrei să scoți acest lucru în evidență.
Haha: folosit când nu ți se pare ceva amuzant, dar vrei să fii politicos.
Hahaha: folosit când un sms te-a făcut să zâmbești.
Hahahaha+: folosit când ai râs sincer.
HAHA+: una din puținele excepții ale regulii 14, folosit când ceva este incredibil de amuzant.
Lol: folosit când vrei ca sinceritatea râsului tău să fie un mister. Chiar ai râs cu gura până la urechi? Nimeni nu va ști.

16. Nu îți îngropa fața în telefon atunci când ești cu cineva
Cu unii oameni e ok să faci acest lucru. Dar în momentul în care nu știi cum se simte cineva cu care ai ieșit în legătură cu trimisul mesajelor, nu o face. Este nepoliticos și va da impresia că nu îți pasă de prezența celorlalte persoane.

17. Nu trimite SMS-uri când mergi
Te-ai putea lovi la cap într-un semn de circulație, ai putea traversa pe culoarea roșie a semaforului sau ai putea da peste alte persoane.

18. Nu da SMS-uri când conduci
Aceasta este cea mai importantă regulă. Te rog, nu face asta vreodată! Îți riști sănătatea sau chiar viața și poți pune în pericol și alte persoane nevinovate.

 

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment