14 lucruri mișto pe care nu le știi despre pisici

pisica

Dacă aș fi primit câte un leu de fiecare dată când mi se spunea că o să ajung singură și cu 7 pisici, probabil că acum eram bogată. Singură n-am ajuns, dar 4 pisici tot am. Și când mă gândesc că am plecat de la una singură…

Adevărul e că nu ne luăm pisici ca să nu ne mai simțim singuri, iar cei care au o felină acasă, cu siguranță sunt de acord cu mine. Pur și simplu, ghemotoacele astea sunt niște ființe extraordinare. Te fac să devii dependent de ele. Așa că nu mai faceți asocierea asta între singurătate și pisică. Le puneți într-o lumină proastă.

Frumoase, elegante, misterioase. Simpatice, iubitoare și amuzante, dar făcute pentru a vâna.

Unii spun că pisicile sunt nesuferite. Sigur ai auzit și tu pe cineva spunând „Nu suport pisicile”! Dar adevărul e că încă sunt niște animale sălbatice. Dacă se vor domestici cu adevărat? Poate da, poate nu.

Hai să-ți povestesc câteva lucruri interesante despre ele! Poate așa dispare și eticheta asta de „Femeie singură cu 7 pisici” sau cealaltă variantă cu „Nu suport mâțele”. Cred că e normal să nu-ți placă ceva ce nu cunoști.

1. Pisicile fac parte dintre cei mai iscuți prădători ai naturii

Grațioase, echilibrate și elegante, micile feline din casele noastre au moștenit iscusința de vânător de la strămoșii lor sălbatici. Pisicile domestice se joacă de-a vânătoarea, însă în sălbăticie, joaca este înlocuită cu vânătoarea în sine. Pisicile au mușchi puternici, corp flexibil, gheare ascuțite, lăbuțe sensibile (acesta este unul dintre motivele pentru care nu te va lăsa să te joci cu lăbuțele) și mustăți arcuite. Toate acestea sunt vitale pentru a fi un adevărat vânător.

2. Pisicile au un mers mai elegant decât câinii

Dar știi de ce? Nu pentru a-și păstra energia, nici pentru că așa îi place ei, ci pentru că mersul acela îi oferă capacitatea de a se ascunde și de-a ataca. Așadar, dacă te întrebi de ce se ascund în pungi, sertare sau cine mai știe ce locuri ciudate, ei bine, fac asta pentru a găsi un loc sigur în care să se ascundă de dușmani.

3. E mică, dar puternică

Cum spuneam, nu sunt foarte mari și nici impunătoare, însă pisicile pot sări de cinci ori mai mult decât înălțimea lor sau chiar mai mult.

4. De ce cad pisicile mereu în picioare?

De aici și vorba că pisicile au 9 vieți. N-au. În schimb, au o abilitate care pare să sfideze legile fizice. Adevărul e că picioarele pisicilor care cad se rotesc, astfel încât pot face o rotire aproape imposibilă în aer într-o fracțiune de secundă. Mai mult decât atât, înainte să cadă, pisicile întind picioarele (fac un fel de parașută) pentru a atenua șocul căderii. Această abilitate este moștenită de la pisicile sălbatice, care erau nevoite să supraviețuiască în păduri sau jungle.

5. Pisicile domestice pot alerga cu aproximativ 50 km/oră

Dorm aproape jumătate din timp și par foarte leneșe, însă atunci când vor, pot alerga cu 50 km/oră. În plus, corpul lor le permite să iasă din spații foarte înguste (sigur ai văzut pisici îndesate în borcane). Ei bine, reușesc asta pentru că au clavicule mobile, adică nu sunt lipite de schelet.

6. Pisicile pot auzi ultrasunetele (sunete pra înalte pentru om)

Nu e o surpriză mare, având în vedere fiziologia lor, însă un lucru surprinzător este faptul că aud mai bine vocea bărbaților decât a femeilor. Mă întreb de ce nu se spune și despre bărbați că vor ajunge singuri și cu 7 pisici…

7. Pisicile sunt de 1000 de ori mai sensibile la miros decât oamenii

Ai văzut filmulețele acelea când par să vomite din cauza mirosului de șosete murdare? Aceasta este explicația.

8. Pisicile văd foarte bine noaptea

Pisicile nu văd atât de multe culori cum vedem noi, nu fac diferența între roșu, portocaliu, maro și verde, însă totul pare ceva între albastru și gri. În schimb, pisicile pot vedea culori pe care noi nu le vedem, precum ultravioletul. Chipurile, e folosit pentru a depista urmele de urină lăsate de pradă.
Ce zici de ochii aceia reflectorizanți pe timpul nopții sau din fotografii? Ei bine, există o zonă în spatele ochilor, numită tapetum lucidum, care funcționează ca o oglindă. Funcționează exact ca un far de mașină. Luminează.

9. Pisicile au mai multe mustăți decât crezi

Deasupra ochilor, la lăbuțe și cele din jurul gurii. Toate au rolul lor.

10. De ce au pisicile limba aspră?

Dacă te-a lins vreodată o pisică, sigur ai observat cât de aspră este limba. Nu sunt papile gustative, ci sunt niște cârlige care ajută la spălarea și perierea blăniței. Ele mai funcționează și pe post de cuțite atunci când trebuie să rupă carnea de pe oase.

11. Puii de pisică torc pentru a-și chema mama să-i alăpteze

Cât de tare, da? Bebelușii plâng, ei pur și simplu… torc. Acesta este unul dintre felurile lor de a comunica. Felinele mari, cum ar fi leii sau tigrii, nu pot să toarcă.
Torsul nu este niciodată la fel. Depinde ce vrea. Dacă îi e foame, vei observa că pisica toarce într-un fel neplăcut. De fapt, nu toarce, ci turuie.

12. Cum au ajuns pisicile în Europa?

Am spus că pisicile sălbatice vânează în păduri și jungle, deci e posibil să te întrebi cum au ajuns mâțele alea sălbatice și în Europa. De la întrebarea asta, am aflat și că pisicile n-au ajuns atât de aproape de oameni ca să vâneze șoareci, ci pentru a căuta hrană prin resturile menajere.
Una peste alta, povestea e simplă. Egiptenii antici venerau pisicile, drept urmare a fost primul loc unde au fost crescute pisici în captivitate. Așa s-au domesticit micile feline.
În primii 5000 de ani, când pisicile au început să trăiască atât de mult printre oameni, aveau blănița dungată. Apoi a urmat negru. Și cum în Egipt exista un oraș portuar numit Alexandria, ghici ce au făcut micuții leuți? Puf în barcă! Așa s-au împrăștiat pisicile din Egiptul antic în toată Europa și în Africa de Nord. Și ghici, ce? Pe măsură ce s-au împrăștiat prin lume, au apărut alte culori ale blănii. Așa, ca oamenii. Unii suntem mai roșcați, alții mai albi, alții mai negri Dar toate se trag din aceeași pisică.

Pisicile roșcate sau portocalii, de exemplu, au o legătură strânsă cu vikingii. Ai văzut tu viking până acum cu părul negru? Acolo unde erau vikingii, erau și pisici portocalii. Cu timpul, au apărut, desigur și alte culori. Pisica pestriță. A ajuns în Marea Britanie cu această mutație prin 1800. N-a trecut mult timp de atunci, totuși. Acela a fost momentul împerecherii pisicilor și apoi al expozițiilor.

13. Sunt pisicile geloase?

Sigur! Dar nu geloase, cât mai degrabă teritoriale. De aceea este atât de greu să pui două pisici într-un singur loc, mai ales dacă nu se cunosc. Greu, nu imposibil. Pisicile știu să se organizeze foarte bine și își impun reguli.

14. Cum îți dai seama dacă două pisici se plac?

Când cele două pisici se intersectează, una dintre ele ar trebui să aibă coada sus. Dacă cealaltă e dispusă să împartă teritoriul cu ea, va răspunde la fel.

Una peste alta, dacă vrei să afli mai multe lucruri interesante despre micile feline, îți recomand documentarul The lion in your living room.

Foto: arhivă personală

Cu drag,
Cosmina Kovács

Leave Your Comment