5 motive pentru care să îţi sterilizezi pisica

de ce sa sterilizezi pisica

De ce ar trebui să îţi sterilizezi pisica

Am avut animale de casă încă de la 10 ani, iar asta m-a responsabilizat şi m-a ajutat să am o viaţă mai ordonată. Există totuşi şi neplăceri pe care un animal de casă, mai ales o pisică, le poate provoca, însă târziu am aflat că multe dintre ele pot fi rezolvate foarte simplu. Uite de ce ar trebui să-ţi sterilizezi pisica:

1. Marcarea teritoriului

Dacă ai animale de casă nesterilizate, mai ales pisici, sigur ştii că ele îşi marchează teritoriul. Casa este din punctul lor de vedere teritoriul lor şi ca atare, mirosul lor trebuie împrăştiat peste tot, pentru a ţine la distanţă alte animale. Pisicile fac asta în două moduri: se freacă de tine sau de obiectele din casă, în mod deosebit cu faţa, sau prin stropirea teritoriului cu urină, apucătură mult mai puţin plăcută şi care îţi poate afecta mobila şi textilele iremediabil.

Motanii sunt cei care stropesc teritoriul mai frecvent, însă şi femelele pot deprinde acest obicei şi vă spun asta din proprie experienţă: o pereche de pantofi sport din care n-am mai reuşit să scot mirosul nici după 3 spălări şi care au fost aruncaţi. De când am înţeles cum stă treaba cu sterilizarea nu mai simt niciun miros neplăcut în casă, dar acest lucru se întâmplă şi datorită unei igienizări zilnice a litierei. Dacă nu îţi vei steriliza pisica sau motanul, cel mai probabil oamenii vor şti că tu ai pisică, chiar şi fără să te cunoască, deoarece hainele tale vor mirosi foarte puternic a urină.

de ce sa sterilizezi pisica2.Pisica sterilizată devine mai blândă

Dacă îţi sterilizezi pisica, aceasta va deveni mai blândă, atât cu tine cât şi cu copiii sau cu alte animale. Pisicile şi motanii nesterilizaţi pot fi destul de agresivi, au un fitil foarte scurt şi se enervează din orice. Înainte nu îmi puteam mângâia pisica mai mult de câteva secunde, deoarece se înfigea cu colţii şi ghearele în mâna mea. După sterilizare a devenit mult mai docilă, mai calmă şi aş spune chiar mai ascultătoare.

3. Sterilizarea poate preveni probleme de sănătate

Sterilizarea pisicii poate prevenii infecţiile uterine şi cancerul mamar. Din nou, din proprie experienţă vă sfătuiesc să faceţi acest pas. Pisica mea avea deja piometru (infecţie în uter) când am dus-o la sterilizat, iar dacă aş mai fi aşteptat ar fi putut muri, deoarece simptomele nu apar decât foarte târziu. Prin urmare, sterilizarea îi poate prelungi viaţa.

4.Vei putea dormi noaptea. Şi tu, şi vecinii

Atât pisica cât şi motanul sunt foarte activi în perioada căldurilor. În timp ce motanul pleacă cu zilele de acasă şi se bate cu alţi motani (dacă are posibilitatea), pisica ţine adevărate serenade care îţi pot face vecinii să se trezească şi să te pomenească noaptea. Unde mai pui că te va ţine şi pe tine treaz, căci indiferent de sex pot fi foarte vocali. Dacă îţi sterilizezi pisica, aceasta nu va mai avea nici dor de ducă şi nu-ţi va mai ţine nici concerte nocturne.

5. Vei evita apariţia puilor nedoriţi

Şi nu în ultimul rând, dacă îţi sterilizezi pisica vei evita apariţia unor noi membri în familie, unii pe care nu-i doreai sau pe care nu îţi permiţi să îi creşti. Şi nu, nu te lăsa păcălit de mitul conform căruia pisica ta îşi doreşte să devină mamă sau că motanul tău va avea câteva clipe de fericire, căci ei nu văd miracolul naşterii aşa cum îl vedem noi, ci trec prin acest proces mai degrabă din instinct. Dacă totuşi doreşti încă o pisică, poţi adopta un alt pui care are nevoie de o casă, căci din păcate sunt destui. Ca o concluzie, odată sterilizată, pisica ta va duce o viaţă mai bună, iar tu vei avea mai puţine provocări de depăşit.

Sterilizarea presupune şi riscuri, dintre acestea obezitatea şi litiaza renală fiind cele mai frecvente. Cu toate acestea, ambele pot apărea şi în cazul animalelor nesterlizate, iar motanii sunt mai predispuşi la formarea calculilor renali. De asemenea, după o anumită vârstă sterilizarea devine o operaţie riscantă, iar în acest caz veterinarul va refuza să sterilizeze pisica.

Prin sterilizare şi o alimentaţie adecvată nevoilor lor, companionii voştri pot trăi şi vă pot face viaţa mai frumoasă mai mult timp.

Sursă foto: wallpaperup.com

De profesie cat lover, însă în timpul liber încerc să pun punctul pe I. Consider că talentul constă în experiență și determinare. Așa că încerc în fiecare zi să imortalizez o poveste într-o imagine și într-un punct de vedere personal.

Leave Your Comment